nederlandwordtanders.nl

Winnaars eerste ronde prijsvraag Who Cares bekend

mei. 2017

Jury kiest breed palet aan architectonische en sociale ingrepen

De twintig teams die doorgaan naar de tweede ronde van Who Cares, de ontwerpprijsvraag voor nieuwe vormen van wonen en zorg, zijn vanmiddag in Rotterdam bekend gemaakt.
Uit 174 inzendingen selecteerde de jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Floris Alkemade, vijf teams voor vier locaties in Almere, Groningen, Rotterdam en Sittard-Geleen. De jury koos voor een breed palet aan voorstellen, variërend van architectonische ingrepen als meergeneratiehoven en moderne hofjeswoningen tot interventies in de sociale structuur van wijken.

De winnende teams werden bekend gemaakt door demissionair staatssecretaris Martin van Rijn van VWS. Hij onderstreepte het belang van de prijsvraag, gezien de snel veranderende samenstelling van de bevolking. ‘Een goede buurt is een gezonde en veilige buurt voor alle generaties en voor alle huishoudens’.

Juryvoorzitter Floris Alkemade is blij met de brede waaier aan inzendingen: ‘De plannen tonen dat ontwerpkracht een essentiële rol kan vervullen bij urgente maatschappelijke vragen. Juist omdat er multidisciplinaire teams gevormd zijn van ontwerpers én mensen uit de zorg komen er verrassende en vernieuwende ideeën naar boven.’

De initiatiefnemers van de prijsvraag deden een oproep aan de politiek om fors te investeren in de ouderenzorg. Zij benadrukken het belang van een veilige en zorgzame omgeving, juist omdat 95% van de ouderen in eigen huis blijft wonen.

De twintig geselecteerde teams krijgen tot september 2017 de tijd om hun ideeën verder uit te werken. De winnaars van de prijsvraag worden eind oktober bekend gemaakt tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Bekijk de winnaars en een selectie van de inzendingen hier

Persmap

Bekijk hier de persmap voor meer informatie een beeldmateriaal.

TEXT - Persbericht Winnaars eerste ronde prijsvraag WHO CARES