nederlandwordtanders.nl

Verleid(t) tot beweging’

Almere

Nieuwe woonvormen

projectbeschrijving

Een maatschappij waarin mensen langer gelukkig en gezond thuis blijven wonen, vraagt om geschikte woonruimte, goede zorgverlening en sociale en culturele contacten in de directe omgeving. Stedenbouwkundige aanpassingen in Almere Haven die naast wonen en zorg ook overgangszones tussen privé en openbaar in de wijk integreren, bieden zowel ruimte voor interactie tussen beide, als ruimtelijke voorwaarden voor sociale relaties. Het voorstel verleidt bewoners, gemeente, corporaties en zorginstellingen in beweging te komen.

Met transformatie en fundamentele renovatie van bestaande rijenwoningen wordt een breder woningaanbod gecreëerd dat beter aansluit op de marktvraag. Het woonprogramma wordt uitgebreid met voorzieningen zoals permanent aanwezige zelfstandige zorgverpleging en gemeenschappelijke ruimtes, zoals een keuken, hobbyruimte of ontmoetingsplek en geïntegreerde technologische voorzieningen. Dit verbetert de leefbaarheid en vergroot de sociale cohesie.
Herstructurering van het binnenterrein resulteert in overgangszones tussen privé en openbaar. Gesloten privétuinen transformeren in échte hoven met verwijlkwaliteit. Collectieve tuinen voelen veilig en nodigen uit tot bewegen.
Toekomstige ontwikkelingen zoals drive-on-demand maken autobezit overbodig. Zo kan het centrale middenplein autovrij blijven voor gemeenschappelijke activiteiten en invullingen.

team

Wibke Plagmann
architectuur, erfgoed, architect

Agnes M. Schneiders
architectuur, zorg, ams architectuur

Gijs Roelofsen
sociaal ondernemer, Stichting HierTVvisiedocumenten:


contactformulier

Contact opnemen met Wibke Plagmann

winnaar
Rotterdam
winnaar
Sittard-Geleen
runner-up
Rotterdam
runner-up
Sittard-Geleen
Eervolle
vermelding
Nominatie
Sittard-Geleen
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Groningen