nederlandwordtanders.nl

W̶o̶o̶n̶Wijk: ruimte voor zelfontplooiing, ontmoeting en diversiteit

Locatieloos

Stedenbouwkundige ingrepen

projectbeschrijving

Het is een gegeven dat de kwaliteit van onze leefomgeving een bijdrage kan leveren aan onze gezondheid. Binnen dit kader creëert W̶o̶o̶n̶Wijk letterlijk ruimte voor zelfontplooiing, ontmoeting en diversiteit. Dat doen we door een volwaardige werkruimte toe te voegen aan de woning als alternatief voor de spreekwoordelijke zolderkamer.

De werkruimte is zichtbaar vanaf de straat en beschikt over een eigen voordeur. Daarmee maken we de nu vaak verborgen bedrijvigheid van (deeltijd) zzp’ers, thuiswerkers en ‘professionele hobbyisten’ zichtbaar en ontsluiten we het voor een bredere groep wijkbewoners: van fysiotherapeut, klusjesman en belastingadviseur tot hondenuitlaatservice, pedicure en fietsenmaker.

Hoewel breed toepasbaar biedt de werkruimte aan huis vooral in vergrijzende wijken kansen. Het daagt ouderen uit om actief te blijven. Daarnaast verrijkt het de wijk in functioneel opzicht. Dit is van belang voor een groeiende groep ouderen die behoefte heeft aan voorzieningen in de directe omgeving ter ondersteuning van het langer thuiswonen.

W̶o̶o̶n̶Wijk richt zich vooral op wijken die op ruimtelijk vlak al in beweging zijn. Door gelijk op te lopen met herstructureringsoperaties blijven extra kosten en investeringen achterwege. Daarbij zetten we de werkruimte aan huis vooral in als een verbeterslag voor woning en woonomgeving: fiscaal aantrekkelijk en duurzaam in gebruik.

team

Olaf Janson
architectuur, DE UNIE architecten

Paul van Bussel
architectuur - gebiedsvisie, DE UNIE architecten

Theo Deutinger
architectuur - stedenbouw - onderzoek, TD

Stefanos Filippas
architectuur - stedenbouw - onderzoek, TD

David Inden
gebiedsontwikkeling - planeconomie, Estheticon

Peter Michiel Schaap
architectuurhistoricus, Complod

Hein Braaksma
adviseur strategie in de zorg, Hein Braaksmavisiedocumenten:


contactformulier

Contact opnemen met Olaf Janson

winnaar
Rotterdam
winnaar
Sittard-Geleen
runner-up
Rotterdam
runner-up
Sittard-Geleen
Eervolle
vermelding
Nominatie
Sittard-Geleen
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Groningen