nederlandwordtanders.nl

Bestemming: who cares

Almere

Stedenbouwkundige ingrepen

projectbeschrijving

Zorg moet dichtbij huis blijven. Van verzorgingsstaat zijn we onderweg naar een verzameling verzorgingssteden. We gaan zelfs kleiner dan dat. Buurtzorg is in opkomst. De wijkverpleger van weleer is terug. Beleidsmakers worden eraan herinnerd vertrouwen te houden in de buurt. Veel mensen willen zo lang mogelijk blijven thuis wonen. En als dat niet meer gaat, dan blijven ze graag in hun vertrouwde omgeving. Dan kan er nog eens iemand op bezoek komen. Er zijn genoeg mensen die bereid zijn dit zelf mede te organiseren – denk aan de zorgcoöperaties en stadsdorpen die op vele plekken zijn ontstaan. Eigenlijk gaat het om plekken waar mensen zeggen: ‘wij zorgen hier zelf wel dat het goed gaat.’ Ze houden de grote instellingen graag een beetje buiten de deur. De vele regels, protocollen, zorgzwaartepakketten en diagnose-behandelcombinaties mogen op de stoep blijven staan.  
Met de Duitse filosoof Peter Sloterdijk zouden we kunnen zeggen dat de buurt functioneert als een 'immuunsysteem'. De buurt beschermt haar inwoners tegen de zwaarte die het zorgsysteem van buitenaf met zich meebrengt. De binnensfeer hangt samen met de verschillende identiteiten van de bewoners. Zij maken een buurt waarin zij kunnen zijn wie ze zijn. 

Als de bewoners gemiddeld ouder worden, dan moet de buurt met hen ‘meegroeien’. Maar hoe geef je zo’n nieuwe bestemming vorm? Een opstapje is bijvoorbeeld voor iemand die slecht ter been is een obstakel, maar geeft voor kleine kinderen juist weer de mogelijkheid om op te leren klimmen. Ieder lichaam creëert zijn eigen omgeving en elke omgeving vormt haar eigen lichamen. Zo geeft jong en oud een rijk scala aan betekenissen aan de buurt. 

team

Ute en Maarten Brinkmeier en Elands
architectuur, UMAA + Maarten Elands architecture & engineering

Maarten Elands
Architectuur , Maarten Elands architecture & engineering

Martijn Huting
Stedenbouw en kunst

Wouter Mensink
Sociaal-wetenschappelijk onderzoeker

Aldo Houterman
Filosofie van Brein en Lichaam

Ute Brinkmeier (hoodinschrijver)
Architectuur, kunst- en cultuurwetenschappen, UMAAvisiedocumenten:


contactformulier

Contact opnemen met Ute en Maarten Brinkmeier en Elands

winnaar
Rotterdam
winnaar
Sittard-Geleen
runner-up
Rotterdam
runner-up
Sittard-Geleen
Eervolle
vermelding
Nominatie
Sittard-Geleen
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Groningen