nederlandwordtanders.nl

DE BUURT IN DE LIFT

Rotterdam

Nieuwe woonvormen

projectbeschrijving

Veel verzorgingshuizen hebben het typologische DNA van een klooster. Maar om de eenzaamheid in onze huidige samenleving tegen te gaan is dat niet het goede uitgangspunt. Dit ontwerp gaat daarom uit van het DNA van een publiek gebouw. Een openbare route voort dwars door het gebouw en stimuleert toevallige ontmoetingen tussen wijkbewoners, bezoekers en ouderen.
De zorginstelling bevindt zich nu aan de rand van de wijk en komt midden in de buurt te liggen, zodat de verschillende generaties niet om elkaar heen kunnen.
Dit ontwerp voorziet daarnaast in liftvoorzieningen voor de portiekflats tussen de Grutto- en de Wielewaalstraat. De portiekflats worden niet alleen beter ontsloten, ze worden letterlijk áángesloten op (thuis)zorg uit het gebouw.
De routes van de lift, over de galerij, naar de woning voeren met opzet langs plekken in het gebouw waar ouderen verblijven. Dit moet ouderen zichtbaarder en toegankelijker maken in de samenleving.

team

Mark Gijsbers
Architect, -


contactformulier

Contact opnemen met Mark Gijsbers

winnaar
1e ronde
winnaar
1e ronde
winnaar
1e ronde
winnaar
1e ronde
winnaar
1e ronde
eervolle
vermelding