nederlandwordtanders.nl

Happy Route

Sittard-Geleen

Publieke ruimte en ontmoeting

projectbeschrijving

Het voornaamste probleem dat wij signaleren in wijken zoals Geleen Zuid en Kluis is het gebrek aan ontmoeting tussen buurtbewoners. Ouderen, kansarme jongeren, zorgbehoevende, mensen met afstand tot de arbeidsmarkt voelen dat het meest. Maar ook gewone werkenden kunnen worden getroffen door een ziekte of handicap waardoor ineens blijkt dat fysieke nabijheid ineens het verschil maakt tussen contact of eenzaamheid.
Naar ons idee is het bevorderen van ontmoeting dan ook de kern van de aanpak. Ontmoeting kan variëren van een simpele groet bij herkenning op straat tot een intensief contact dat kan uitgroeien tot vriendschap en zorgzaamheid.
Ontmoeting ontstaat niet vanzelf; de eerste basisvoorwaarde is het elkaar (regelmatig) tegen komen en herkennen als buurtgenoot. We doen dat door beïnvloeding van het daily urban system van de verschillende typen buurtbewoners. Vervolgens kan een aanleiding tot een gesprek worden beïnvloed door het ontdekken van iets gemeenschappelijks. Activiteiten in de buurt kunnen zo’n aanleiding daarvoor vormen. Organisatie is de volgende voorwaarde, voor zover dat nog niet al door instituties wordt verzorgd. Een vereniging of buurtcoöperatie kan een collectief belang onderstrepen en voor continuïteit zorgen in de ontmoetingen.

team

Ivo Bastiaansen
ingenieurs- en adviesbureau, Cooperatie en Zorginstelling, Movares + Cooperatie Stationspark Deurne + Stichting ORO

Ivo Bastiaansen
Stedenbouwkundige, Movares Studio SK

Stefanie van den Heuvel
Stedenbouwkundige, Movares

Michel Lintermans
Initiatiefnemer en bestuurder, Cooperatie Stationspark Deurne

Wilbert de Groot
Wijkmanager, Stichting ORO

Angelique Drabbels
Wijkmanager, Stichting ORO

Eva van Valderen
Architect, Movaresvisiedocumenten:


contactformulier

Contact opnemen met Ivo Bastiaansen

winnaar
Rotterdam
winnaar
Sittard-Geleen
runner-up
Rotterdam
runner-up
Sittard-Geleen
Eervolle
vermelding
Nominatie
Sittard-Geleen
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Groningen