nederlandwordtanders.nl

In beweging door verbinding

Sittard-Geleen

Integrale visie

projectbeschrijving

Met een aantal ingrepen versterken we de sociale cohesie in de wijk Geleen-Zuid en Kluis en brengen we de bewoners letterlijk en figuurlijk in beweging.
Op basis van een analyse van bestaande voorzieningen en dagelijkse routes van buurtbewoners ontwerpen we knooppunten op verschillende schaalniveaus waar mensen elkaar ontmoeten.

We introduceren gemeenschappelijke woonkamers waar hand- en spandiensten worden verleend door bewoners zelf. Zoals een gemeenschappelijke woonkamer op de begane grond in anonieme galerijflats, waardoor de band tussen de bewoners hechter wordt en de sociale veiligheid rondom de flat toeneemt.
Leegstaande ruimtes op wijkniveau worden getransformeerd tot buurthuis met multifunctionele ruimtes waar samenkomen centraal staat.

Leegstaande panden in winkelcentrum Zuidhof worden gevuld met commerciële, educatieve, creatieve en sociale functies. Bovenop worden zorgwoningen gerealiseerd. Hierdoor is het centrum ook na sluitingstijd levendig en is voor minder mobiele bewoners alles nabij. Zuidhof wordt zo het centrale wijkforum.

Al deze plekken worden verbonden met nieuwe Slow Lanes: herkenbare belevingsroutes met rust- en ontmoetingsplaatsen en faciliteiten zoals een fitnesstuin, vijver, jeu-de-boulesbanen en speeltuin.
In het verlengde hiervan functioneert een organisatie met buurtverbinders: betrokken bewoners die de mensen via het online dorpsplein enthousiasmeren om elkaar te ontmoeten.

team

Nicole Boumans
Architectuur, BOP architecten

Eric Hendriks
gebiedscommunicatie, mijnbuurtje

Carolien Koning
Zorgadvies, Koning, advies, onderzoek en projecten in de zorgvisiedocumenten:


contactformulier

Contact opnemen met Nicole Boumans

winnaar
Rotterdam
winnaar
Sittard-Geleen
runner-up
Rotterdam
runner-up
Sittard-Geleen
Eervolle
vermelding
Nominatie
Sittard-Geleen
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Groningen