nederlandwordtanders.nl

Oma, kom je buiten spelen?

Rotterdam

Publieke ruimte en ontmoeting

projectbeschrijving

Het vraagstuk rondom ouderen is complex. Allerlei verschillende maatregelen moeten worden ingezet, maar die moeten gedragen worden door een samenhangende buitenruimte. De eisen aan deze buitenruimte richten zich op drie thema's: sociale interactie, toegankelijkheid en comfort.
Thema-overschrijdende ruimtelijke ingrepen zijn nodig om ouderen naar buiten te krijgen. Want als ouderen naar buiten gaan, komt dat ten goede aan hun mentale en fysieke gezondheid; mentale gezondheid, omdat ze zo meer sociale interactie hebben, en fysieke gezondheid omdat ze zo meer bewegen.

“Oma, kom je buiten spelen?” stelt zich een wijk voor waarin ouderen naar buiten worden genomen door familie én omwonenden. Want in de wijk is het fijn om buiten te zijn: veilig oversteken, genoeg plekken om te zitten en te ontmoeten, veel groen en bewegend water.
De maatregelen hebben elk een ander ritme: ze staan om de 100, 200 of 500 meter en vormen zo een sequentie. Er zijn voorzieningen voor de straat, voor de buurt, voor de wijk. De voorzieningen voor de wijk hebben de grootste reikwijdte, bieden de meeste diversiteit en er zijn er minder van nodig. De voorzieningen in de straat zijn klein, maar wel overal te vinden.

team

Cornelis de With
Stedenbouwkunde, -

Willard van der Velden
stedenbouwkunde, -

Yongkie Rumambi
architectuur en GIS, -

Inez van der Velden
Product Design, -

Julia Verkade
Health Science, -visiedocumenten:


contactformulier

Contact opnemen met Cornelis de With

winnaar
Rotterdam
winnaar
Sittard-Geleen
runner-up
Rotterdam
runner-up
Sittard-Geleen
Eervolle
vermelding
Nominatie
Sittard-Geleen
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Groningen