nederlandwordtanders.nl

Who Cares? - De Havenaren

Almere

Procesinnovatie

projectbeschrijving

Het ontbreekt in Almere niet aan inspirerende en duurzame visies. De gemeente wil energieneutraal zijn in 2022. De Floriade werkt als broedplaats en innovatiecentrum aan growing green cities. De Havenaren die we spraken haalden hierbij hun schouders op en vertelden dat het gevoel overheerst een beetje vergeten te zijn. De leefbaarheid van het stadsdeel gaat achteruit, in het centrum is veel leegstand en de openbare ruimte dreigt te verloederen. Als dit gevoel gaat overheersen is dat zonde van de potentie van het gebied. De kans die de komst van de Floriade biedt kan op eigen wijze door de Havenaren verzilverd worden. Het is tijd voor schouders eronder.

Wij stellen een inspirerend proces voor waarin ruimte ontstaat. We willen de sociale kracht en pioniersmentaliteit van bewoners en ondernemers inzetten om te komen tot nieuwe, inclusieve en duurzame vormen van samenleven. We gaan lokaal initiatief nudgen.

In cocreatie komen we tot uitnodigende (re)frames over de toekomst van Almere Haven. Die gaan we als prototypen meteen uittesten. We verknopen ‘het grote geld in de wijk’ aan de ambities van de bewoners, zodat we (sociale) overwaarde creëren die we inzetten voor duurzame initiatieven in het stadsdeel. Over nog eens veertig jaar is Almere Haven een van de meest aantrekkelijke plekken van de wereld om te leven. En wonen we er zelf, want ‘Eenmaal in Haven, nooit meer weg!’.

team

Anne Marth Kuilder
sociaal ondernemer, Ministerie van Onverwachte Zaken

Willemieke van den Brink
Grafisch ontwerp/social design, echter ontwerp

Willemien de Wolde
landschapsontwerp, Willemien de Wolde

Corinne Tijsseling
social work, Welzijnsconfettivisiedocumenten:


contactformulier

Contact opnemen met Anne Marth Kuilder

winnaar
Rotterdam
winnaar
Sittard-Geleen
runner-up
Rotterdam
runner-up
Sittard-Geleen
Eervolle
vermelding
Nominatie
Sittard-Geleen
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Rotterdam
Nominatie
Groningen