voor nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning

practice

In de praktijk - Volg hieronder de ontwikkelingen van verschillende projecten die zich richten op toekomstbestendige wijken en nieuwe vormen van wonen en zorg.

 

blog

De toekomst staat op de stoep

HugodeJonge.jpg

Rotterdam was gastheer van de bijeenkomst waarop de winnaars van de eerste ronde bekend werden gemaakt (8 mei). Wethouder Hugo de Jonge van onderwijs, jeugd en zorg plaatste een stip aan de Rotterdamse horizon.

‘Rotterdam wordt steeds jonger. Elk jaar worden er achtduizend baby’s geboren.
Rotterdam wordt ook steeds ouder. Het aantal 75-plussers is nu circa 43.000, in 2030 zal de groep gegroeid zijn tot 56.000.
De gemeente Rotterdam nodigt zichzelf uit bij alle 75-plussers, vertelt wethouder De Jonge. Om te peilen wat de ouderen willen, wensen en nodig hebben. ‘Ik ben pas 75, waarom word ik zo aangeschreven?’, of ‘Ik wil wel bij die ouderen op bezoek gaan als vrijwilliger’, reageert een ander. Kortom, is de ervaring van de wethouder, veel 75-plussers voelen zich allerminst oud.

Langer thuiswonen is een proces dat vooral gedreven wordt door de mensen zelf. De zorginstelingen zijn er nog niet op toegerust en de steden evenmin. ‘De waan van de dag houdt ons van die vragen af. Maar de toekomst staat op de stoep.’
‘Efficiency is niet de maat der dingen’, zegt De Jonge. ‘Arrangementen gaan vaak over kleine zaken die het leven veraangenamen: een stoplicht dat langer groen blijft, een bankje extra onderweg.’