voor nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning

practice

In de praktijk - Volg hieronder de ontwikkelingen van verschillende projecten die zich richten op toekomstbestendige wijken en nieuwe vormen van wonen en zorg.

 

blog

Documentaire Zorg voor Doy

Filmproducenten Inge Guffens en Eva Zwart werken momenteel aan hun documentaire Zorg voor Doy.

Zorg voor Doy, is een documentaire over zorg voor elkaar – van generatie op generatie – in een alsmaar veranderende wereld. Een terugtrekkende overheid vraagt om meer burgerkracht en participatie, in de vorm van mantelzorg die steeds vaker voorkomt in Nederland. De meeste mensen kiezen er niet voor deze taak op zich te nemen. Het overkomt ze.

Zorg voor Doy

Doy (80), woont in een monumentale boerderij aan de rand van het Brabantse dorp Oirschot. Het is de boerderij waar hij werd geboren en waar hij wil blijven tot aan zijn dood. Maar wat doe je als niet alleen jij maar ook het huis waar je woont ouderdomsverschijnselen begint te vertonen? Hoe richt je je leven in zodat je lang gezond thuis kunt blijven wonen en wat is daarvoor nodig?

Doy’s achterneef Toon (33) en zijn partner Janne (29) maakten dé bewuste mantelzorg keuze. Toon en Janne willen graag op de boerderij komen wonen. Ze hopen zo de oude monumentale boerderij te kunnen behouden. Daarnaast willen ze de oude schuur (’t schob) naast het huis verbouwen tot een (mantel)zorgwoning voor Doy en voor hem gaan zorgen wanneer hij dat niet langer meer kan, want aldus Toon: ‘Een man met een goed hart verdient een mooie oude dag op zijn favoriete plek.’

Impact campagne

Zorg voor Doy is meer dan alleen een mooi gefilmd verhaal. Doy’s verhaal snijdt belangrijke maatschappelijke thema’s aan als (mantel)zorg, nieuwe woonvormen, het behoud van erfgoed en de leefbaarheid van het platteland. In 2018/2019 zijn de makers al gestart met diverse dialoogbijeenkomsten in Brabant om deze onderwerpen te bespreken. Ze sturen aan op een premiere bij het Nederlands Film Festival waarna een nieuwe impact campagne start.

Floris van Alkemade Rijksbouwmeester over de film

"Zorg voor Doy is actueel en urgent. Niet alleen in Brabant, waar ik zelf woon en de problematiek herken, maar ook in andere delen van Nederland. De makers van de documentaire verdienen mijn én uw steun en aandacht. Ik hoop dat zij met hulp van ons allen deze documentaire door heel het land kunnen inzetten om discussies te starten. De film zal, zo verwacht ik binnen de wereld van erfgoed, mantelzorg en de ontwikkeling van het buiten stedelijke gebied zijn sporen nalaten. En ik kan u, als potentiële partner, alleen maar aanraden daar deel van uit te maken. Mis deze boot niet.

Meer informatie over de makers en de film vindt u hier
278999196
Trailer Zorg voor Doy