nederlandwordtanders.nl

Werkconferentie WHO CARES Community of Practice op 9 mei

mrt. 2019

WHO CARES Community of Practice organiseert op 9 mei haar eerste werkconferentie. Op deze conferentie kunt u meedoen aan workshops, gaat u op werkbezoek bij inspirerende projecten en leert u meer over financiering, technologie, bewonersinitiatieven en diversiteit. Met medewerking van onder meer Rijksbouwmeester Floris Alkemade, Gijsbert van Herk (Humanitas) en Kees van der Burg (directeur generaal Langdurige Zorg VWS). Kijk hieronder voor het programma.

aanmelden

meer...


winnaars

Onder grote belangstelling zijn op donderdag 26 oktober tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven de winnaars bekend gemaakt van WHO CARES, de ontwerpprijsvraag voor nieuwe vormen van wonen en zorg.


magazine

Bekijk hier het magazine over de prijsvraag met achtergronden en uitgebreide informatie over de genomineerde projecten en de winnaars.


Op avontuur in Geleen-Zuid

mrt. 2019

Op dinsdag 12 maart komen zo’n veertig bewoners uit Geleen-Zuid bij elkaar in de Biesenhof. Een prachtig gerestaureerde carréhoeve bij Geleen, die model stond voor het intiatief De wijk als (t)huis van ontwerper Hélène Houben. Over dat initiatief gaat het deze avond. Het begon allemaal met een oproep van Rijksbouwmeester Floris Alkemade: hoe moet het nu in de toekomst verder met de woningen en wijken die verouderen? Daarvoor organiseerde hij een prijsvraag: WHO CARES?

meer...

Analyse: WHO CARES?

mrt. 2019

In 2018 schreef de Rijksbouwmeester, Floris Alkemade WHO CARES uit: een prijsvraag voor nieuwe vormen van wonen en zorg in de gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam en Sittard-Geleen. De prijsvraag leverde 174 voorstellen voor nieuwe vormen van wonen en zorg op. Twintig ontwerpen werden verder uitgewerkt in de tweede ronde. Daaruit selecteerde de jury per gemeente een winnaar en een runner-up.

meer...

Werkbezoek Groningen op 28 maart

mrt. 2019

Na een werkbezoek aan Almere en Sittard-Geleen brengt de stuurgroep van de Community of Practice WHO CARES op 28 maart een werkbezoek aan Groningen. Wethouder Roeland van der Schaaf ontvangt Rijksbouwmeester Floris Alkemade en de Groningse teams die aan de tweede ronde hebben meegedaan. Net als bij de vorige bezoeken is de middag gereserveerd voor het winnende plan Care2Share en de ‘runner-up’ Michi Noeki. In het ochtendprogramma geven de teams Verbonden, Tommy en Bier en Worst een presentatie. De ervaring uit de eerdere werkbezoeken is dat heel veel teams verder zijn gegaan met de thematiek van WHO CARES. In enkele gevallen in de gemeente zelf, maar vaak ook op andere plekken, gebruikmakend van de opgedane kennis en netwerk. Zo is het team van Michi Noeki inmiddels al op drie andere plekken uitgenodigd om de strategisch gelegen ontmoetingsplekken te realiseren. Ze zijn hierin ondersteund door het projectteam van de Community of Practice.

meer...

Talkshow WHO CARES op WoOn 2019

mrt. 2019

Tijdens het WoOn 2019 congres dat wordt georganiseerd, dat wordt georganiseerd door het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties, verzorgt de Community of Practice WHO CARES een talkshow over Zorgbehoefte als motor van wijkvernieuwing. Naar aanleiding van de projecten “De wijk als (t)huis” in Geleen en het initiatief “Bloemkoolburenbond en hedendaagse hofjes” in Almere-Haven praten Jasper Klapwijk, Rutger Oolbekkink en Milou Joosten u bij over de behoeften van bewoners, de ideeën van de ontwerpers, de uitdagingen voor gemeenten en de belangen van corporaties en ontwikkelaars. Meld je hier kosteloos aan.

meer...

Tentoonstelling WHO CARES krijgt update

mrt. 2019

De tentoonstelling van prijsvraag WHO CARES mag met recht een reizende tentoonstelling heten. Sinds de presentatie op de Dutch Design Week van 2017 is de tentoonstelling op meer dan 10 verschillende plekken te zien geweest. Ter gelegenheid van het WoON congres 2019 op 4 april krijgt de tentoonstelling een update. De twintig diverse plannen vormen nog steeds het hoofddeel van de tentoonstelling. Meer dan de helft van de panelen krijgt een update en toont de ontwikkelingen die de plannen de afgelopen tijd hebben doorgemaakt. Op weg naar realisatie. Daarnaast krijgen de vier centrale thema’s van de Community of Practice een plek: bewonersinitiatief, financiering, diversiteit en technologie.

meer...

Werkcollege Wageningen: de gezondmakende buurt

dec. 2018

Op uitnodiging van de opleiding Gezondheid en Maatschappij van Wageningen University gaven Milou Joosten en Jasper Klapwijk van WHO CARES Community of Practice een gastcollege voor het vak Environmental Assets for Health. Vanuit de theorie van positieve gezondheid, waarin activering centraal staat, bespraken we de transformatie van de ziekmakende via de gezonde naar de gezondmakende omgeving. We legden uit hoe ons zorgstelsel in elkaar zit en welke rol bewoners spelen in gezondmakende buurten. Na een korte uitleg over de prijsvraag gaven we een goed voorbeeld van de manier waarop je zo’n activerende, gezondmakende buurt kunt vormgeven: het voorstel van runner-up Michi Noeki in de Bomenbuurt.

meer...

Werkbezoek Sittard-Geleen

dec. 2018

WHO CARES Community of Practice bracht op 9 november een werkbezoek aan de gemeente Sittard-Geleen. In de ochtend waren we te gast bij Woonzorgcentrum Bunderhof voor presentaties van deelnemers in de tweede ronde van de prijsvraag en een gesprek over de projecten met de bewoners van Geleen Zuid, de zorginstellingen en corporaties uit de gemeente. Het winnende team overlegde in de middag op het Stadskantoor met wethouders Leon Geilen en Felix van Ballegooij, het wijkplatform Geleen Zuid, de corporaties ZoWonen en Woonpunt en de twee zorginstellingen Zuyderhof en Vivantes. Met steun van Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Chris Kuijpers sloegen we spijkers met koppen: er is inmiddels geld voor een haalbaarheidsonderzoek en er is gesprek over een mogelijke locatie voor het winnende ontwerp.

meer...

Dutch Design Week: community of care

dec. 2018

Tijdens de Dutch Design Week 2018 organiseerde WHO CARES community of practice met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Waag de netwerkbijeenkomst ‘Designing a Community of Care: From creative research to practice’. Marcel van Heck nodigde namens de community of practice alle deelnemers aan de open oproep van het Stimuleringsfonds uit om contacten te leggen en te onderhouden met de deelnemers aan WHO CARES; Jasper Klapwijk reflecteerde met Danielle Harkes van Aedes Actiz Kenniscentrum voor Wonen en Zorg als visiting critic op de inzendingen voor de open oproep.

meer...

WHO CARES Community of Practice organiseert een talkshow met grensverleggers

dec. 2018

WHO CARES Community of Practice was aanwezig bij de conferentie Grensverleggers van Architectuur Lokaal. Tijdens een tweedelige talkshow over ‘de wijkgedachte’ en ‘dilemma’s bij de transitie’ ontvingen Jasper Klapwijk en Rutger Oolbekkink verschillende gasten, zoals Floris Alkemade, Pauline Meurs en Gijsbert van Herk en wethouder Roeland van der Schaaf om te reageren op een aantal inspirerende praktijkprojecten die door ontwerpers werden gepresenteerd.

meer...

Werkbezoek Almere

dec. 2018

Begin november bracht WHO CARES community of practice een werkbezoek aan de gemeente Almere. De twee winnende teams hadden van de gemeente een vervolgopdracht gekregen om hun plannen uit te werken en financieel te onderbouwen. Aan de hand van presentaties gingen Rijksbouwmeester Floris Alkemade, Reinier Koppelaar (Programmaleider Langer Thuis bij ministerie VWS), wethouder Loes Ypma en diverse gemeente ambtenaren met de teams in gesprek over de voortgang, maar ook over de belemmeringen die de realisatie van de plannen in de weg staan.

meer...

Even voorstellen

dec. 2018

De Rijksbouwmeester, Floris Alkemade heeft met Pauline Meurs (Raad voor Volksgezondheid en Samenleving) en Gijsbert van Herk (Humanitas Rotterdam)het initiatief genomen voor een Community of Practice.

meer...

Nieuwe inzichten door analyse studenten

dec. 2018

Begin oktober hebben vijftien studenten van de HAN Hogeschool in Arnhem Nijmegen en Windesheim in Zwolle het grootste deel van de 174 inzendingen van WHO CARES geanalyseerd. De studenten maakten een gedetailleerde categorisering van de plannen, waarmee de doorzoekbaarheid van de inzendingen op de website kan worden verbeterd.

meer...

Ontwerpprijsvraag WHO CARES krijgt een vervolg met een Community Of Practice

jun. 2018

Om nieuwe vormen van wonen en zorg te stimuleren en mogelijk te maken, krijgt de ontwerpprijsvraag WHO CARES een vervolg: WHO CARES Community of Practice.

meer...

Briefadvies Who Cares gepubliceerd

mrt. 2018

Het is tijd voor een nieuwe kijk op wijken, wonen en zorg. Met verbeelding en ontwerpkracht. Met oog voor technologische innovatie. Met mensen die over de grenzen van hun vakgebied heen kijken en contact maken met buurt en bestuur. Dat staat in het briefadvies, geschreven door de initiatiefnemers van WHO CARES: Humanitas, de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving en de Rijksbouwmeester.

Rijksbouwmeester Floris Alkemade maakte het advies gisteren openbaar tijdens de opening van de WHO CARES tentoonstelling in Den Haag. In dit advies schrijven staat de analyse van de oogst aan plannen en ideeën, de debatten tussen juryleden en gesprekken met allerlei betrokkenen. Eén van de aanbevelingen betreft het oprichten van een Community of Practice, waarin wordt geleerd van de inzendingen van Who Cares en kennis wordt gedeeld. Dit advies is verstuurd aan de ministers van VWS en BZK, Hugo de Jonge en Kasja Ollongren.

Tentoonstelling Den Haag
Het advies werd openbaar gemaakt tijdens de opening van de tentoonstelling in het Atrium van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De opening werd geleid door Pieter Hilhorst, lid van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Hij ging in gesprek met de Rijksbouwmeester en met Chris Kuijpers, DG Bestuur, Ruimte en Wonen (ministerie van BZK) en Kees van der Burg, DG Langdurige Zorg (ministerie van VWS).

De tentoonstelling is tot en met 2 april te zien in het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Turfmarkt 147 in Den Haag. Aansluitend is de tentoonstelling tot en met 4 mei te zien in het Atrium van het Stadhuis in Den Haag.

meer...

Tentoonstelling prijsvraag WHO CARES op 5e locatie

jan. 2018

Van 9 januari tot en met 5 februari is de reizende tentoonstelling van prijsvraag WHO CARES te zien in het Gouvernement aan de Maas in Maastricht. Na Groningen, Almere, Humanitas Rotterdam en Rotterdam Stadstimmerhuis is dit alweer de 5e locatie die tentoonstelling aandoet.

meer...

Winnaars Who Cares bekend gemaakt

okt. 2017

Onder grote belangstelling zijn vanmiddag tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven de winnaars bekend gemaakt van WHO CARES, de ontwerpprijsvraag voor nieuwe vormen van wonen en zorg.

Twintig teams van ontwerpers, zorgprofessionals en andere innovatieve denkers hebben de afgelopen maanden hun ideeën uitgewerkt voor toekomstbestendige woonwijken in Rotterdam, Almere, Groningen en Sittard-Geleen. De jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Floris Alkemade, benoemde voor iedere wijk een winnaar en een runner up en er werden twee eervolle vermeldingen toegekend aan plannen uit Sittard-Geleen. Voor Almere werden zelfs twee winnaars benoemd. De jury benadrukte tijdens de uitreiking dat alle inzendingen een bron van inspiratie zijn voor andere woonwijken.


De uitslag van Who Cares:

meer...

Reisschema Tentoonstelling

okt. 2017

Nadat de tentoonstelling van de prijsvraag 9 dagen te bewonderen is geweest op de Dutch Design Week, gaat de tentoonstelling nu op reis. Allereerst langs de vier deelnemende steden en daarna door de rest van het land. Bekijk hier wanneer de tentoonstelling bij jouw in de buurt komt.

meer...

Expositie prijsvraag WHO CARES nu te zien op Dutch Design Week

okt. 2017

Deze week is tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven de tentoonstelling van prijsvraag WHO CARES te bekijken in het Temporary Art Centre (TAC) aan de Vonderweg 1. In de tentoonstelling zijn de inzendingen opgenomen die voor de tweede ronde van de prijsvraag zijn ingediend. Voor concrete wijken in Almere, Groningen, Rotterdam en Sittard-Geleen maakten multidisciplinaire teams een uitwerking van hun visie om deze wijken toekomstbestendig te maken. De tentoonstelling laat een grote diversiteit aan oplossingen zien voor nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning.

meer...

Aanmelden bekendmaking winnaars - Nog enkele plekken vrij

okt. 2017

Op 26 oktober '17 worden de winnaars van prijsvraag WHO CARES bekend gemaakt. Tijdens deze bijeenkomst op de Dutch Design Week kijken we terug op het verloop van de prijsvraag, maar vooral vooruit. Hoe kunnen de uitkomsten van deze prijsvraag bijdragen aan de realisatie van meer toekomstbestendige woonwijken. Niet alleen in de vier gemeenten van WHO CARES, maar ook in de rest van Nederland.

Meld je snel aan want er zijn nog maar een beperkt aantal plekken beschikbaar.
Nu aanmelden

meer...

Bekendmaking en database

aug. 2017

Tijdens de Dutch Design Week 2017 in Eindhoven worden de winnaars van de prijsvraag Who Cares bekendgemaakt. Deze prijsvraag, uitgeschreven door de Rijksbouwmeester in samenwerking met de gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam en Sittard-Geleen, vraagt om innovatieve en toekomstgerichte visies op de Nederlandse woonwijken. Nieuwe ideeën die een antwoord geven op de vergrijzing en de veranderingen in de zorg en ondersteuning en die een impuls geven aan de ruimtelijke vernieuwing van de wijken. Op 26 oktober aanstaande maakt de jury tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven voor elk van de vier gemeenten een winnaar en een runner-up bekend. De plannen worden tentoongesteld tijdens de DDW.

meer...

Woonvariaties geven meer kleur aan vergrijzing

jun. 2017

Het artikel ‘Klaar voor de grote vergrijzing’ in de Volkskrant 31 mei 2017 gaat in op de prijsvraag ‘‘Who Cares’ van de Rijksbouwmeester. Hoe maken we onze naoorlogse wijken – gebouwd voor gezinnen - geschikt voor een vergrijzende samenleving? 174 teams van ontwerpers, zorgprofessionals en burgers hebben ideeën ontwikkeld; de eerste selectie is bekend. Opvallend is de grote aandacht voor meer gemeenschappelijkheid, ontmoeting in de buurt en contact tussen jong en oud. Hoogleraar Pearl Dykstra is huiverig voor gedwongen samenwonen. Sociaal Gerontologen Daniëlle Harkes en Yvonne Witter, beide werkzaam bij Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, zien veel nieuwe woonvormen waar ontmoeting tussen bewoners, al dan niet vanuit verschillende generaties, wordt nagestreefd door de initiatiefnemers zelf.

meer...

Winnaars eerste ronde prijsvraag Who Cares bekend

mei. 2017

Jury kiest breed palet aan architectonische en sociale ingrepen

De twintig teams die doorgaan naar de tweede ronde van Who Cares, de ontwerpprijsvraag voor nieuwe vormen van wonen en zorg, zijn vanmiddag in Rotterdam bekend gemaakt.
Uit 174 inzendingen selecteerde de jury, onder voorzitterschap van Rijksbouwmeester Floris Alkemade, vijf teams voor vier locaties in Almere, Groningen, Rotterdam en Sittard-Geleen. De jury koos voor een breed palet aan voorstellen, variërend van architectonische ingrepen als meergeneratiehoven en moderne hofjeswoningen tot interventies in de sociale structuur van wijken.

meer...

Investeren in de zorg van morgen

mei. 2017

Toekomstbestendig maken van wijken is een investering in de zorg van morgen
De politiek wil fors extra investeren in de ouderenzorg. Daarbij moet ook geïnvesteerd worden in nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning in de wijken. Deze oproep doen de Rijksbouwmeester, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en andere initiatiefnemers* van de ontwerpprijsvraag WHO CARES. Vandaag, 8 mei, maakt demissionair staatssecretaris Martin van Rijn de winnaars bekend van de eerste ronde van de prijsvraag.

meer...

Bekendmaking verplaatst naar Theater Zuidplein

mei. 2017

In verband met de mogelijke huldiging van Feyenoord op 8 mei is op verzoek van de gemeente Rotterdam besloten de bijeenkomst te verplaatsen naar Theater Zuidplein in Rotterdam. Deze zal dus NIET plaatsvinden in de Burgerzaal van het stadhuis zoals eerder vermeld.

meer...

Who Cares in EenVandaag - Goed oud worden in de wijk

apr. 2017

Afgelopen vrijdag werd door het TV-programma EenVandaag aandacht besteed aan de prijsvraag WHO CARES. EenVandaag volgt de Rijksbouwmeester en de jury van de prijsvraag in de wijk Charlois in Rotterdam. Daarnaast wordt er gekeken in Amersfoort waar ze in het Hart van Vathorst al druk zijn met het integreren van verschillende bewoners in de wijk. Dit project huist zorginstellingen voor mensen met niet aangeboren hersenafwijking, dementie, een kerk en een kinderopvang. Jong en oud zit samen aan een paasbrunch. Heeft dit de toekomst?

meer...

Jury prijsvraag Who Cares aan zet - Selectie van teams op 8 mei bekend

apr. 2017

De jury van de ontwerpprijsvraag Who Cares onder leiding van rijksbouwmeester Floris Alkemade beoordeelt deze weken de inzendingen. De prijsvraag voor nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning heeft 174 inzendingen opgeleverd.

Op 8 mei aanstaande presenteert de jury de selectie uit de inzendingen.
Voor elk van de vier heel verschillende woonwijken worden maximaal vijf teams gekozen die in de tweede ronde hun voorstel gaan uitwerken. Welke teams door gaan naar die tweede ronde wordt op 8 mei in het Stadhuis van Rotterdam bekend gemaakt door demissionair staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Aanmelden voor de bekendmaking van 8 mei in Rotterdam kan vanaf volgende week via deze website.

meer...

Grote respons op prijsvraag WHO CARES

mrt. 2017

De ontwerpprijsvraag voor nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning heeft 174 inzendingen opgeleverd. Er is met groot animo gevolg gegeven aan de oproep van Rijksbouwmeester Floris Alkemade om multidisciplinaire allianties te sluiten. Het overgrote deel van de inzendingen is afkomstig van breed samengestelde teams van ontwerpers, zorgprofessionals en andere betrokkenen.

meer...

Inschrijving prijsvraag WHO CARES geopend

feb. 2017

De inschrijving voor de prijsvraag WHO CARES is afgelopen vrijdag officieel geopend. Daarmee is het vanaf nu voor alle teams mogelijk hun deelname te registreren. Na registratie van het team kan de visie voor de eerste ronde worden ingestuurd samen met de uitwerking van het Business Canvas. WHO CARES is een ontwerpprijsvraag voor nieuwe vormen van wonen, zorg en ondersteuning. Waarbij interdisciplinaire teams worden opgeroepen om te komen met innovatieve oplossingen die de woonwijken van Nederland toekomst bestendig maken.

meer...

Lancering prijsvraag WHO CARES

jan. 2017

Op 18 januari 2017 werd prijsvraag WHO CARES gelanceerd met een kick off bijeenkomst in Almere. Met de prijsvraag roepen de initiatiefnemers ontwerpers en innovatieve doeners en denkers uit andere sectoren op om gezamenlijk hun idee voor toekomstbestendige wijken te verbeelden.

“We zoeken een mix van hooggestemde idealen en realiseerbare oplossingen” - Floris Alkemade.

meer...

Floris Alkemade: de kunst van het samenleven

jan. 2017

“Wat we doen met onze steden heeft alles te maken met zorg en welzijn”. Floris Alkemade zette in zijn lezing uiteen hoe de maatschappij is veranderd, hoe allerlei systemen niet meer goed functioneren en hoe dat een weerslag heeft op de woonwijken. Dat vraagt om een andere aanpak, die hoognodig is. Als we niets doen, heeft dat directe invloed op de kwaliteit van leven van heel veel mensen. Alkemade gebruikt een inspirerende metafoor van “repair with gold” om deelnemers op te roepen om de bestaande wijken te verbeteren met toevoegingen die kwaliteit opleveren. “Denk na over de toekomst, niet in termen van dreigend verlies, maar in termen van maatschappelijke winst”.

Floris Alkemade is juryvoorzitter voor WHO CARES en Rijksbouwmeester.

meer...

Gijsbert van Herk: Nieuw? in de zorg

jan. 2017

“Bij veranderen moet eerst de nood op tafel. En de zorg komt in nood. We kunnen het niet alleen”. Gijsbert van Herk zette een somber beeld neer van de ontwikkelingen in de zorg, tegen zijn eigen natuur in, want hij ziet graag de kansen. Maar de urgentie voor nieuwe ideeën is zeer groot en daarvoor is het nodig dat er vanuit verschillende sectoren wordt samengewerkt. Niet alleen ouderen zullen hiervan profiteren, maar veel meer mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben – nu of in de toekomst. “We lopen vast als we het vraagstuk niet nu oppakken. Dus help ons”.

Gijsbert van Herk is jurylid van WHO CARES en voorzitter van de Raad van Bestuur van stichting Humanitas.

meer...

Ingrid Doorten: breder kijken

jan. 2017

Aan de hand van drie infographics licht Ingrid Doorten toe wat de recente beleidsveranderingen in de zorg inhouden en wat deze veranderingen betekenen. Ze ligt het onderscheid toe tussen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, de Wet Langdurige Zorg en de Zorgverzekeringswet. Ingrid Doorten geeft aan dat gemeentes breder kunnen kijken dan de zorg- of ondersteuningsvraag. De openbare ruimte kan bijvoorbeeld worden opgevat als een algemene voorziening binnen de WMO.

Ingrid Doorten is lid van het projectteam van WHO CARES en werkt bij de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

meer...

Pauline Meurs: deze prijsvraag is gericht op realisatie!

jan. 2017

“Bestuurders van zorginstellingen u heeft te maken met een enorme opgave met het vastgoed wetende dat mensen graag langer thuis wonen. Zorgprofessionals en ontwerpers zoek elkaar op en doe mee met WHO CARES!”. Pauline Meurs richt zich in haar videoboodschap expliciet op de partijen in de zorg en roept hen op om contact te zoeken met ontwerpers en deel te nemen aan de prijsvraag. Een goed hulpmiddel daarbij is de matching op deze website.

Pauline Meurs is jurylid voor WHO CARES en voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

meer...

Wijkportretten

jan. 2017

Wijkportretten
Er zijn vier wijken uitgekozen in vier verschillende gemeenten Almere, Groningen, Rotterdam en Sittard-Geleen. Vier heel verschillende wijken, maar tegelijkertijd wijken zoals vele andere in Nederland. Er is een grote overeenkomst: al deze gemeenten zitten te wachten op goede nieuwe ideeën waarmee hun wijken weer toekomstbestendig worden. Projectleider van WHO CARES – Rutger Oolbekkink – ging met betrokkenen bij deze locaties in gesprek. Meer informatie over de locaties staat op deze website bij http://www.prijsvraagwhocares.nl/wijkportretten/.

meer...

Cilly Jansen: prijsvraag in twee ronden

jan. 2017

“Het gaat bij deze prijsvraag niet alleen om de winnaars, maar om het breed ophalen van ideeën, die voor heel Nederland van belang zijn”. Cilly Jansen ligt kort het reglement bij de prijsvraag toe, die te downloaden is op deze website. WHO CARES wordt uitgeschreven conform het Kompas Light Prijsvragen dat is ontwikkeld door Architectuur Lokaal.

Cilly Jansen is secretaris van de jury en directeur bij Architectuur Lokaal.

meer...

Haroon Sheikh

jan. 2017

In 2020 zullen er voor het eerst in de geschiedenis meer ouderen boven de 65 op aarde zijn dan kinderen onder de 5. We leven langer en dat is goed nieuws. Maar het brengt ook complexe vraagstukken met zich mee. Hoe organiseren we een goede oude dag voor iedereen? In Amerika leeft de rijkste 1% bijvoorbeeld bijna 15 jaar langer dan de armste 1%. Vergrijzing heeft ook allerlei anderen effecten. Denk aan de arbeidsmarkt, de financierbaarheid van de verzorgingsstaat en de solidariteit tussen de generaties. Als we niks doen, zullen dit allemaal grote maatschappelijke problemen worden.

meer...

Jacobine Geel

dec. 2016

Mensen met een psychische aandoening krijgen hun zorg en behandeling steeds vaker thuis. Dit betekent dat de vraag naar woningen voor deze groep mensen groeit. Deze ontwikkeling is van grote betekenis voor cliënten in de ggz. We weten al jaren dat een klinische opname heftig is en dat langer verblijf in een kliniek het herstel zelden bevordert. In je eigen omgeving, met zoveel als mogelijk een zinvolle besteding van je tijd, een eigen netwerk en gepaste zorg gaat herstel sneller.

meer...

Hedy d' Ancona

dec. 2016

Begin jaren negentig werkte ik als minister op het ministerie van WVC; Welzijn Volksgezondheid en Cultuur. Het was de nazaat van het ministerie dat in de jaren zeventig werd gecreëerd door minister Klompé: Cultuur, Recreatie, Maatschappelijk Werk (CRM), vanuit de overtuiging dat de aanraking met cultuur bevorderlijk is voor het welzijn van mensen. Een visie die de mijne was en is. Daarom heb ik later als lid van het College Bouw, een aantal jaren gefungeerd als jury-lid van de architectuurcompetities die dat college organiseerde.

meer...

Pauline Meurs

dec. 2016

Zorg is niet alleen een kwestie van goede zorg in het ziekenhuis of verpleeghuis. Het gaat vooral ook om goede huisvesting, veiligheid in de buurt, sociale verbanden, werk en vrijwilligerswerk. Veel technologische innovaties en initiatieven van burgers beïnvloeden de inrichting van de samenleving en de wijze waarop mensen met elkaar samenleven. Veranderingen geven ruimte voor nieuwe ideeën maar de praktijk is hardleers. Met deze ontwerpwedstrijd zoeken we nieuwe oplossingen voor het behoud van een goed leven voor mensen die steeds ouder worden.

meer...